top of page

Wat kan het groot bedrijf leren van het MKB?

Begin 2014 hield Lex van der Wolf een kleine enquete onder een aantal goede relaties bij grote bedrijven (15). Hij vroeg beïnvloeders hoe belangrijk innovatie voor het bedrijf is en in hoeverre zij hierin een rol weggelegd zien voor het midden- en kleinbedrijf, vaak toeleveranciers. Het onderzoek is niet wetenschappelijk onderbouwd maar bevestigde wel zijn vermoedens:

  • Innovatie staat hoog op de agenda bij grote bedrijven (nuance: is het een hype of zijn bedrijven hier altijd al mee bezig geweest, het anticiperen op marktontwikkelingen? En er is in het onderzoek geen onderscheid gemaakt tussen radicale en incrementele innovatie.)

  • Opvallend dat er weinig inspiratie gezocht wordt bij het mkb en dat grote bedrijven zich ogenschijnlijk niet laten beïnvloeden door technische ontwikkeling bij het mkb.

  • Grote bedrijven lijken vooral geïnteresseerd te zijn in de slagvaardigheid (snelheid) van het mkb.

De grafiek geeft inzicht in de mate waarin het groot bedrijf wil of kan leren van het midden- en kleinbedrijf. Lex gelooft in de aanvullende competenties. "Grote bedrijven zoeken gelukkig steeds meer aansluiting bij het mkb maar zouden vooral moeten kijken hoe ze dit structureel kunnen inbedden in de (strategische) bedrijfsvoering. Dat betekent niet het ontwikkelen van intrapeneurship, omdat je dan nog steeds belangrijke vaardigheden (risico nemen, snelheid, flexibiliteit) mist." De verbinding moet volgens hem gelegd worden in de manier van samenwerking. Co-creatie dus.

Over dit onderwerp is een aardige discussie gaande op de Linkedin groep 'Innovation Management Group'.

Ook een aardig artikel van Joh Kao (ex prof Harvard Business School) waarbij hij ingaat op de samenwerking tussen start-ups en het groot bedrijf.

bottom of page